MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Blaha étterem különterme

Találatok száma: 45

 

2017.06.13   Polonyi Kornél köszöntése

Polonyi Kornélt 90. születésnapján köszöntötték Balatonfüreden. A köztiszteletnek örvendő idegenforgalmi szakember sokat tett a balatoni turizmusért, volt városi, megyei, országgyűlési képviselő, és ami nagyon fontos, mindig jó kedélyű, derűs ember, akit sokan szeretnek és tisztelnek a városban.

 

2017.03.17   Emlékezés Hamvas Bélára

17 éve alakult meg a Hamvas Béla Asztaltársaság, amely fát is ültetett Balatonfüreden a sokáig agyonhallgatott író, gondolkodó emlékére. A hamvasi életmű hagy elemezni valót eleget, újszerű megfogalmazásai és a nem kisebb cél, mint eljutni a létezés végső kérdéseihez, sokakat foglalkoztat. Ebben az évben a kétnapos megemlékezésen egy új életrajzi filmet is bemutattak. Katona Zsuzsa filmje több emberhez szeretné közelebb vinni Hamvas Béla munkásságát.

 

2016.10.21   Krúdy-vacsora Praznovszky Mihállyal

Október 21-én született Krúdy Gyula. A zseniális mesélőnek dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész saját szerkesztésű sorozatában állít emléket. A Krúdy-kiskönyvtár 25. kötete jelent most meg, amit a szerző hangulatos Krúdy-vacsorán mutatott be a közönségnek Hirtling István színművész, Hegedüs Csaba bendzsó művész és a Blaha étterem közreműködésével.

 

2016.10.22   Tisztelgés Bibó István emléke előtt

A politikai elitben egyre kevesebben vannak, akik megütik azt a színvonalat, amelyet Bibó István eszmeisége képvisel. A demokráciáról szóló társadalomtudományi írásait a közéletben résztvevőknek ma is olvasniuk kellene. Bibó István 1956-ban is tudta, hogy a magyarok lehetnek bár ellentétes nézetűek, de nem ellentétes érdekűek. Tisztességes kompromisszumot kereső vitastílusa ma nem követendő, ma a másik szidalmazása folyik, és az emberek ezért egyre inkább elfordulnak a politikától- mondta Bibó István fia a kiváló társadalomkutatóról, politikusról folytatott beszélgetésen Balatonfüreden.

 

2016.10.12   Könyv a hitről, szeretetről, reményről

A hit kapuja című könyv Jókai Anna író és Korzenszky Richárd tihanyi perjel által írt kötet, amely a hit, remény és szeretet kérdését körbejáró trilógia harmadik része. Az Éghajlat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről Jókai Anna a füredi könyvbemutatón elmondta: ez a segédkönyv a létük értelmét kereső embereket szólítja meg, a leírtakhoz mindenki hozzáteheti lelke gyümölcsét. Mint mondta, nem magát a könyvet, hanem szerzőtársa szavait ajánlja mindenki figyelmébe.

 

2016.09.01   Irodalmi játék: Lyukasóra élőben

Hogy az irodalom mennyire szórakoztató lehet, legjobb példa rá a negyedszázados Lyukasóra című műsor, amelyet még Mészöly Dezső, Gyurkovics Tibor, Lator László indított el a magyar televízióban. Kiváló színészek olvastak fel versrészleteket, mindenki hozott magával egy-egy szöveget, amiről a többieknek kellett kitalálnia a szerzőt. Szellemes, anekdotázó út vezetett persze a megfejtésig a nézők és a résztvevők nagy örömére. Az irodalmi játékhoz, ami kikerült a televízióból, ahogy az idő haladt, újak csatlakoztak. Balatonfüreden a Blaha étteremben telt ház várta a Lyukasóra résztvevőit.

 

2016.06.09   Album Szekeres Károlyról

Gopcsa Katalin művészettörténész szerkesztésében Szelényi Károly fotóival igényes album jelent meg a 75 éves korában idén januárban elhunyt keramikus művészről, Szekeres Károlyról. A könyvnek, amelyet a balatonfüredi könyvhéten a Blaha étteremben mutattak be, Szekeres Károly felesége, Vásárhelyi Emese és fia, Szekeres Márton a kiadója. Az igényes kivitelű angolul is olvasható albumban írások olvashatók Szekeres Károly művészetéről és fotók alkotásai egy részéről, köztük a ?kövé dermedt vázavirágokról? is.

 

2016.05.20   Indiai költői est

Balatonfüreden otthonra lelt az indiai költészet és kultúra, amióta Rabindranath Tagore 1926. november 1-jén megérkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. Időről-időre színesíti valamilyen indiai program a város kínálatát, rendszeresen rendeznek indiai esteket a városban. Legutóbb Ashwani Kumar költő tartott irodalmi estet.

 

2016.04.06   Új elnök a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület élén

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület új elnöke Böröcz István, aki Vászolyiné Dobrosi Ágnest követi az elnöki tisztségben. A négy évig tevékenykedő elnök asszony, mivel a Balaton Best Turisztikai Egyesület ügyvezetője is, a pályázati összeférhetetlenség miatt választásra kényszerült, melyik tisztséget választja. Vászolyiné maradt a Balaton Best élén, az egyesület tagsága pedig új elnöknek Böröcz Istvánt, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ügyvezetőjét választotta meg.

 

2016.03.18   Hamvas perzsául is

A 16. Hamvas-napokon a perzsa kultúra volt a vendég. Irán magyarországi nagykövete is megtisztelte a rendezvényt és ebben az évben is átadták a Sava BabiĆ műfordítói díjat, amelyet a belgrádi Ivana Ristovnak adott át Balatonfüred polgármestere.

 

2015.11.15   Krúdy-gábli, irodalmi villásreggeli a Blaha étteremben

Krúdy Gyula Villásreggeli című írásában egy krigula svecháti sör mellé ájnspennert kérnek szafttal. Hogy mi is az az ájnspenner, amit ma is bárki elkészíthet, és hogy Krúdy valóban tudott-e főzni, kiderült a Hamvas Béla Asztaltársaság Blaha étteremben tartott irodalmi villásreggelijén, ahol a menüt Krúdy-szövegei alapján Vinkó József állította össze.

 

2015.10.21   Krúdy-vacsora, mert az irodalom nem csak reggelire fogyasztható

Krúdy Gyula a modern magyar prózaírás kiválósága 1878. október 21-én született Nyíregyházán. Eddig hagyomány volt a városban, hogy a Balatonfüredhez is kötődő író emlékére Krúdy-reggelit rendeztek, azonban az irodalom természetesen nem csak reggelire fogyasztható, egész nap táplálhatjuk vele szellemünket. Ebből kiindulva első alkalommal rendeztek Krúdy-vacsorát a Blaha Étteremben, az író születésnapján.

 

2015.02.04   Két pogány közt

Döbrentei Kornéllal beszélgetett Molnár Judit az aktuális politikai helyzet kilátásairól a magyarság szemével, amely Két pogány közt - Kihívások a 21. századi Kárpát-medencében címmel került megrendezésre szerda este a Blaha Lujza Hotel dísztermében.

 

2014.10.26   Krúdy-reggeli irodalommal, zenével

Ötödik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Krúdy-reggelit, Hamvas Béla emlékére. A villásreggeli hagyománya szinte teljesen eltűnt a magyar vidéki életből, annak ellenére, hogy tőlünk nyugatabbra még ma is nagy divat. A zenés, irodalmi délelőttön ezúttal is bemutattak egy Krúdy könyvet és az egyes fogások közben színészek olvastak fel a résztvevőknek.

 

2014.07.30   Újra indul a választáson polgármesternek dr. Bóka István

Bemutatta polgármester-jelöltjeit a FIDESZ-KDNP a Veszprém megyei 2. számú választókörzetben. Az október 12-i helyhatósági választáson polgármesternek újra indul dr. Bóka István Balatonfüred 12 éve hivatalban lévő vezetője, aki a sajtótájékoztatón elmondta, az uniós valamint a hazai források miatt egy nagyon izgalmas időszak elé néz a város. Fürednek van esélye arra, hogy profitáljon az új gazdaságfejlesztési illetve turisztikai programokból. Továbbra is pályázni fog a város. A következő öt évben törekedni kell arra is, hogy minél több jól jövedelmező, egész éves állás létesüljön. Fontos, hogy a jelenleg külföldön dolgozó füredieket valahogy visszacsábítsák ? fogalmazott dr. Bóka István, aki hozzátette: hamarosan konkrét programmal áll elő és megnevezi a helyi önkormányzati képviselő-jelölteket is.

 

2013.11.10   Krúdy-reggeli

Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek, ezzel a címmel jelent meg a Krúdy-sorozat új könyve. Füreden még messze se kellett utazni, csak a Blaha étterembe lesétálni, hogy részesei lehessünk a Krúdy-reggelinek, azaz a Krúdy gasztronómiai-irodalmi délelőttnek.

 

2013.04.21   Füreden is megünnepelték a bölcsődék napját

1852. április 21-én nyílt meg Pesten az ország első bölcsődéje. Ennek emlékére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2010-ben hivatalosan is a bölcsődék napjává nyilvánította április 21-ét. Ilyenkor a kisgyermeknevelők munkája kerül a figyelem középpontjába, elismeréseket adnak át és szakmai tanácskozásokat folytatnak. Balatonfüreden idén a Blaha Étteremben ünnepeltek a városi bölcsőde dolgozói.

 

2013.02.27   Ma már a nemzet szívét gyógyítja

Dr. Papp Lajos nyugalmazott szívsebész előadását hallgathatta meg a füredi közönség szerdán. A professzor szerint nagyon fontos, hogy visszanyerjük önbecsülésünket, tartásunkat, magyarságtudatunkat. Isten mindenkit meghatározott céllal küldött a Földre, én a magyarság szívét gyógyítom, -tette hozzá, a nagy érdeklődés mellett lezajlott esten.

 

2012.12.14   Erősebbek vagyunk gyenge életünknél

A veszprémi Davidikum egyházi kollégiumot 1828-ban alapította Zsolnai Dávid püspök. Az államosítást követő hosszú szünet után 93-ban a a piaristák indították el újra az iskolát. Ma a kollégium élén a világi igazgató mellett lelki igazgató is működik. Takáts István, aki a Padányi katolikus iskola lelki igazgatója is, a Hamvas Asztaltársaság vendégeként Füreden a korszerű hitről beszélt.

 

2012.12.07   Pokorni Zoltán Füreden

A FIDESZ alelnöke, Pokorni Zoltán tartott előadást a párt tagságának és a szimpatizánsoknak a Blaha étteremben. A gyűlés előtti sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán a kormány intézkedéseiről beszélt, és kifejtette azt is, hogy a felsőoktatásban meghozott lépések mértékét túlzónak és elhamarkodottnak tartja. A sajtótájékoztatón részt vett Kontrát Károly államtitkár is, aki Balatonfüred adósságrendezéséről beszélt, mi szerint az új törvény alapján a 278 milliós adósságból 111 milliót fizet ki az állam a jövő év első felében.

 

2012.11.21   "Az igazság merész áhítása"- Döbrentei Kornél új kötete

A Balatonfüredi Polgári Szalon Egyesület meghívására ismét a városba látogatott Döbrentei Kornél költő, író és felesége Petrás Mária népdalénekes, keramikus. Az író "Az igazság merész áhítása" című új kötetét mutatta be, amely a történelem nagy kérdéseire keresi a választ.

 

2012.11.11   Gábelfrüstük

Irodalmi villásreggelire várták a vendégeket a Blaha étterembe. Amolyan három az egyben program volt ez, hiszen az ebédig tartó Krúdy-gáblin volt egy kis irodalom,több fogásos menü és hozzá zene.

 

2012.10.06   50. érettségi találkozó

1962-ben érettségizett a Lóczy gimnázium összetartó osztálya, akik minden évben találkoznak. 17-en végeztek akkor, mert nagy volt a lemorzsolódás, mesélték a mostani összejövetelen, ahol az elhunytak emlékére gyertyát gyújtottak.

 

2012.03.23   Szörényi Levente könyvbemutatója

Egy másik oldaláról mutatkozott be Balatonfüreden Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, aki a Polgári Szalon meghívásának eleget téve mutatta be Repiszky Tamás szerzőtársával összeállított új könyvét. A Legendák és valóság a Pilisben című 450 oldalas kötetben Sashegyi Sándor pomázi kutató kéziratait használták fel, hogy bemutassák a Pilis és környékének régészeti leleteit. Szörényi Levente maga is részt vett a feltárásokban.

 

2012.03.16   Pörköltészet- Irodalmi menza Arannyal és Petőfivel

A március 15.-i rendezvénysorozat kísérő progjamjai között a gasztronómia is helyet kapott. Pörköltészet címmel a Petőfi Színház két színésze főzött a Blaha Étteremben, közben a közönség Arany és Petőfi barátságába is bepillantást nyerhetett a két költő levelezésén keresztül.

 

2011.09.23   Versmondó találkozó - Játékkiállítás - A biedermeier kora

A "Romantikus Reformkor" már évek óta többet jelent a korhű ruhákba öltözött emberek felvonulásánál, idén közel egy héten át tartó kísérőrendezvények is várták a füredieket és az ide látogató turistákat. Pénteken többek között versmondó verseny, játékkiállítás és egy -a biedermeier koráról szóló- előadás.

 

2011.03.26   Hamvas napok Balatonfüreden

114 évvel ezelőtt 1897 március 23-án született a kiváló író, filozófus Hamvas Béla. Rá emlékezve tartottak két napos rendezvénysorozatot a Hamvas Béla Asztaltársaság és az önkormányzat szervezésében. A Tagore sétányon lévő "Hamvas-hárs"-nál ezúttal Dúl Antal teológus mondott beszédet. A Blaha étteremben pedig bemutatták Sava Babic "A magyar civilizáció" című könyvét.

 

2011.02.05   Művészfarsang

Ebben az évben hosszúra nyúlik a farsangi időszak, hiszen a húsvétot megelőző nagyböjt csak március 9-én kezdődik. Addig tehát szabad a tánc és a mulatság. Balatonfüreden február 5-én tartották a város egyetlen felnőtt maszkarás bálját, a Művészfarsangot.

 

2011.02.07   Napokon belül kezdődik a Kiserdő felújítása

Napokon belül megkezdődik a Kiserdő teljes felújítása. Az önkormányzat pályázaton nyert támogatást, így hosszú idő után 200 millió forintból megújulhat Magyarország első Angol-parkja. A tervek szerint május végén át is adják a területet, ahol több tematikus parkrészt is kialakítanak, lesz lehetőség szabadtéri színjátszásra is.

 

2010.11.07   Gábelfrüstük, azaz villásreggeli Krúdy nyomán

A villásreggeli hagyománya eltűnt a mai magyar vidéki életből, annak ellenére, hogy tőlünk nyugatabbra még ma is nagy divat. Krúdy kitűnő megjelenítő erővel ír a korabeli villásreggelikről, azaz gábelfrüstükökről amelyet első alkalommal Balatonfüreden könyvbemutatóval egybekötve rendeztek meg.

 

2010.09.25   Déryné szerelmes élete - Csomor Csilla előadásában

Csomor Csillát legtöbben az egyik kereskedelmi csatorna népszerű szappanoperájából ismerik, hiszen több mint tíz éven át meghatározó alakja volt a sorozatnak. A színésznő igazi szerelme azonban a színház. A "Romantikus Reformkor" rendezvénysorozat keretében Balatonfüreden is megmutatta tehetségét. Egy monodrámát adott elő Déryné Széppataki Róza életéről. A darabot Fráter Zoltán kifejezetten Csomor Csilla karakterére írta.

 

2010.09.03   Verstestvérek: Balatonfüred-Arpino-Bécs

Olaszul, németül és magyarul olvashatók a versek abban az új kiadványban, amely a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny alkalmából jelent meg a napokban és melynek címe: Verstestvérek. A könyv bemutatóján a szerkesztők elmondták, az ötlet Balatonfüred és Arpino testvérvárosi kapcsolatából indult és Dante Marianacci, a bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója közreműködésével kapcsolódott be az osztrák főváros is. Ezzel a kötettel és a Quasimodo versennyel Balatonfüred kilépett az európai kulturális színpadra is, hallottuk a könyv bemutatóján.

 

2010.07.01   Amatőr Színjátszók Nemzetközi Találkozója Füreden

Július 1-4 között rendezték Balatonfüreden az Amatőr Színjátszók Nemzetközi Találkozóját. A programok között egy konferencia is szerepelt, amelyen irodalomtörténészek, nyelvészek és pedagógusok tanácskoztak a színjátszás és az anyanyelv megőrzésének kapcsolatáról.

 

2010.06.05   A 85 éves Bodosi György új könyve

A 81. Könyvhét keretén belül mutatták be Bodosi György új könyvét. Az írónak a Curriculum című műve a 21. eddig megjelent önálló kötete.

 

1996.10.09   FTV RETRO: Határ Győző Balatonfüreden, 1996, 2003

Határ Győző háromszor járt Balatonfüreden. Egyszer a 30-as években egy villa miatt mint építszhallgató, majd 1996-ban, a Quasimoso költőversenyen, amelynek fődíját vette át és 2003-ban egyik könyvének bemutatóján. Az utóbbi két alkalommal a Füred TV rövid interjút is készített Határ Győzővel.

 

2010.03.20   10 éves a Hamvas Béla Asztaltársaság

Kevesen tudják, hogy Hamvas Béla egy Koloska-völgyi hársfáról is írt Fák című esszéjében. A 10 éve működő Hamvas Asztaltársaság tagjai az íróra emlékezve fel is keresték a füredi fát.

 

2009.12.20   Zsoltáros ultimátum

A Balatonfüredi Polgári Szalon Egyesület vendége volt karácsony előtt Döbrentei Kornél költő és Petrás Mária keramikus, népdalénekes. A két művészember nemrég megjelent Zsoltáros ultimátum című közös albumát mutatta be a Blaha Étteremben.

 

2009.12.04   Lengyel szeptember

A Széphalom Kiadó gondozásában jelent meg az a három új kötet, melyek a Lengyelország számára oly tragikus 1939-es eseményeket dolgozza fel. A könyvek részletesen foglalkoznak Lengyelország és Magyarország évszázadokra visszanyúló barátságával is. A három kötetet múlt héten mutatták be Balatonfüreden a Hamvas Béla Asztaltársaság estjén.

 

2009.05.26   Szőcs Géza Európáról

Szőcs Géza volt a vendége a Hamvas Asztaltársaságnak a múlt héten Balatonfüreden. A költővel Cserép László, a kuratórium titkára, Európáról, az európaiságról beszélgetett a Blaha étteremben. Szőcs Géza nemrég a Bécsi Európai Akadémia nagydíját vehette át. ?Csak akkor maradhat Európa az, amire eddigi teljesítménye predesztinálja, ha bízik magában és hisz a szeretetben?- mondta a díjátadón a költő.

 

2009.03.25   Hamvas levelei

Hagyományosan március 23-án, Hamvas Béla születésnapján emlékeztek a fürediek a filozófusra. A 70-es évekig Hamvas művei csupán kéziratos/gépelt formában voltak hozzáférhetőek. A 80-as években indulhatott meg a nyilvános recepció. Műveit ma már sokan ismerik, most azonban az érdeklődők újabb érdekességeket tudhatnak meg az íróról, Hamvas eddig kiadatlan levelezéseiből. Ezekből a levelekből olvasott fel részleteket Sava Babic szerb író, műfordító aki ezeket az írásokat jelenleg szerbre fordítja. Jó esély van arra, hogy az eredeti Hamvas leveleket ősszel könyv formájában is megjelentetik.

 

2009.02.20   Új irodalmi folyóirat

Új irodalmi- művészeti folyóirat indult Balatonfüreden. A szerkesztők tavaly bemutatkoztak már egy mutatványszámmal, de a Tempevölgy első száma Jókai Mór születésnapjára, idén február 18-ára jelent meg. A folyóirat 300 Ft-ért kapható lesz.

 

2008.11.20   Eötvös könyvbemutató

A Blaha étteremben mutatták be múlt héten Eötvös Károly 1909-ben megjelent ?Bakony? című művének átdolgozott kiadását a Bakonyi utazást. A könyvben rendkívül pontos néprajzi leírásokat, adatokat találunk, emellett persze tele van a szerzőre jellemző humorral, jókedvvel és magyarságszeretettel.

 

2008.11.08   Beszélgetések a gulagról

A XX. századi történelem egyik legmegrázóbb időszaka az volt, amikor a szovjet gulágok nagyüzemben működtek. Ezek az intézménnyé alakult lágerek, a legkegyetlenebb módszerekkel törték meg az oda kerülő embereket. Kényszermunka, éheztetés, kivégzések. E három fő ellenséggel kellett megküzdeniük azoknak, akiket elhurcoltak, legyen az férfi, nő, vagy kisgyerek. Minderről Gereben Ágnes könyvében olvashatunk, hiszen a történész számos interjút készített túlélőkkel, szombaton Balatonfüreden tartott előadást.

 

2008.10.21   Lakossági fórum

Mint arról már előző adásunkban részletesen is beszámoltunk, a fürdőtelepi városrészen elindult a 2 milliárdos felújítás. Az építkezések jelentős korlátozásokkal, bontásokkal járnak, ami kellemetlenséget fog okozni a füredieknek, nem is beszélve az ott élőkről. Nekik tartottak lakossági fórumot kedden.

 

2004.04.03   Rákóczi-évforduló

A Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója alkalmából a füredi iskolások számára a Polgármesteri Hivatal művelődési osztályának szervezésében és támogatásával több rendezvény is zajlott. A diákok kerékpártúrán, művelődési vetélkedőn vettek részt és képzőművészeti alkotásokat készítettek.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT