MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Kisfaludy Galéria

Találatok száma: 147

 

2016.05.04   Jézus élete három festő művein: Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba

Kevés mai művész van, aki vállalja, hogy megfesse Jézus életét. A téma végigvonul a művészettörténeten, nehezen megkerülhetők a jól ismert képek, a jól ismert szakrális színek, kompozíciók. Van például Mária-kék, ugyanakkor a zölddel és pirossal együtt már a Szentháromság színe. Három magyar kiváló kortárs alkotó: Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba, Matula Péter felkérésére újra megfestette Jézus történetét. A Jézus élete című kortárs kiállítás a Kisfaludy Galériában június 8-ig látható.

 

2017.04.11   A költészet napján

Kincskeresés a parton, közös szavalás, zenés-irodalmi műsorok. Ezekkel várták a füredieket idén a költészet napján. A magyar költészet napját hazánkban 1964 óta, József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik.

 

2017.04.07   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

A legnagyobb magyar vándornak nevezik Kőrösi Csoma Sándort, a híres kelet-kutatót, akire az elmúlt héten emlékeztek Füreden. Kőrösi Csoma Sándor először Bukarestben élt, onnan Szófiába ment. Később Ciprus, Bejrút és Tripoli érintésével gyalog folytatta útját. Bagdad, Teherán, Kabul mind-mind egy-egy állomás a nyelvész utazásainak. Végső célja Tibetben az volt, hogy bebizonyítsa a magyarok nem a finnekkel rokonok, hanem hogy a magyarság igenis Attila népe.

 

2017.03.17   Emlékezés Hamvas Bélára

17 éve alakult meg a Hamvas Béla Asztaltársaság, amely fát is ültetett Balatonfüreden a sokáig agyonhallgatott író, gondolkodó emlékére. A hamvasi életmű hagy elemezni valót eleget, újszerű megfogalmazásai és a nem kisebb cél, mint eljutni a létezés végső kérdéseihez, sokakat foglalkoztat. Ebben az évben a kétnapos megemlékezésen egy új életrajzi filmet is bemutattak. Katona Zsuzsa filmje több emberhez szeretné közelebb vinni Hamvas Béla munkásságát.

 

2017.02.18   Kiállítás a golyóstoll feltalálója, Bíró László emlékére

Generációk nőnek úgy fel, hogy nem hallották a zseniális magyar feltaláló, Bíró László nevét. Neki köszönhetjük többek között a golyóstollat, a mosógépet, és az ő ötlete alapján működnek a japán elektromágneses szuper vasutak is. A zsidótörvények elől Argentínába emigrált feltaláló polihisztor volt, a Kisfaludy Galériában március 12-éig látható kiállítás életművének állít emléket.

 

2017.02.02   Könyv jelent meg dr. Lázár Jánosról

Példás életút az, amely dr. Lázár Jánosnak megadatott. Sokoldalúságának titkát kevesen ismerték, de mindenki aki ismerte őt tudta, hogy nagy munkabírása van, főleg, ha a Balatonról van szó. A három éve elhunyt Lázár Jánosról a Balatonfüred Városért Közalapítvány jelentetett meg könyvet, Zatkalik András újságíró szerkesztésében. A szőlő, a bor, a Balaton és a helyi ügyek szerelmese volt Lázár János, aki érdekképviseletei munkát is végzett a helyi képviselő-testületben, 1991-től titkára volt a Balatoni Szövetségnek, valamint elnöke a hegyközségnek. A jószívű, csendes, szorgalmas baráttól, kollégától és családfőtől közel harmincan búcsúznak a kötetben, többek között Pálffy Károlyné, Kuti Csaba, Molnár Judit, dr. Olti Ferenc és Gubicza Ferenc.

 

2016.10.20   Arcvonalak, könyv 1956-ról

Összefoglaló könyv jelent meg az 1956-os balatonfüredi és arácsi eseményekről Arcvonalak címmel a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában. A könyvben visszaemlékezések, tanulmányok és interjúk olvashatók a résztvevőkkel, azokkal, akik közül sokan nem fogtak fegyvert, de élelmiszert vittek Pestre, vigyázták a rendet, támogatták a forradalmat.

 

2016.10.21   Illyés Gyula 56-os naplója

Izgalmas olvasmány Illyés Gyula nemrég előkerült 56-os naplója. A feljegyzéseket lánya, Illyés Mária rendezte könyvvé, Horváth István történész látta el lábjegyzetekkel. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv nem csak a forradalom tárgyszerű leírása, de megmutatja Illyés személyiségét, indulatait is, és képet ad a korabeli Budapest életéről. Az Atlantisz sorsára jutottunk című naplójegyzetekről Illyés Mária, Kodolányi Gyula és Szőcs Géza beszélgetett Balatonfüreden.

 

2016.09.24   A magyar nép porba hullott kincseinek felemelése és továbbfejlesztése

Kiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáit tekinthetik meg a népművészet iránt érdeklődők. A tagság 15 szakágat képvisel, legnépesebb a hímzők tábora. Fontosnak tartják az autentikus népi kultúra feltárását, a kor követelményeinek megfelelő újrafogalmazását. A kiállítás október 30-ig látható a galéria nyitvatartási idejében.

 

2016.09.20   FIDESZ-KDNP fórum a betelepítési népszavazásról

Az október 2-i népszavazás során megrendezett országjárás keretén belül lakossági fórumot tartott Balatonfüreden a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt. A fórum meghívott vendége volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, választókerületi elnök és dr. Bóka István polgármester.

 

2016.08.23   Fürediek közös tárlatán

Füreden és környékén ma alkotó profi és amatőr művészek festményeiből, fotóiból láthatnak átfogó képet a kollektív tárlat nézői. A kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg a Kisfaludy Galériában.

 

2016.07.18   Irázi Ökrös Géza jubileumi kiállítása

Országos nívódíjjal elismert alkotását is lehozta legújabb kiállítására a Balatonfüreden élő Irázi Ökrös Géza festőművész. Az idén 75 éves alkató jubileumi tárlatán az elmúlt negyven év termése látható. A pontokból álló képeken a mozgás és az egyensúly kap fontos szerepet.

 

2016.07.19   Kárpát-medencei népzenészek a prímásversenyen

Balatonfüred és a Hagyományok Háza szervezésében, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének támogatásával rendezték meg az Anna-bál prímásversenyét. Ebben az évben a magyar népzenét játszó hegedűsök versengtek a nettó egymillió forintos fődíjért. A fiatal muzsikusokat a verseny alatt a Magyar Állami Népi Együttes zenekara kísérte.

 

2016.07.12   Elismert előadók Füreden

Az idei nyár eddig már számos érdekes, felejthetetlen irodalmi előadással , koncertekkel várta az érdeklődőket, többek közt ellátogattak Balatonfüredre a Grecsó-fivérek, akiknek összművészeti estjét tekinthettük meg a Kisfaludy Galériában. Ezt követte Kollár Klemencz László szólóestje, mely a Kistehén melankolikus koncertjeiből és számos kortárs magyar költővel való közös munkából nőtte ki magát. A keddi nap zárásaként Magyarország első számú art-rock zenekara, a Kiscsillag lépett fel a Kisfaludy Színpadon. A nyár második felében is megannyi koncert és előadás várja az ide látogatókat.

 

2016.06.22   Pipacsmezők - reflekciók az I. világháborúra

Július 10-ig látható a Kisfaludy Galériában az a nemzetközi kiállítás, amely Ljubljana és Bécs után érkezett Balatonfüredre és hazánkban csak itt látható. A Pipacsmezők című kiállítás az első világháború időszakára reflektál a fotóművészet segítségével. A külföldi kortárs alkotók között öt magyar fotós is bemutatkozik a tárlaton, ahol a fotográfiák segítségével állítják párhuzamba a múlt és a jelen eseményeit.

 

2016.06.11   Balatonfüred képeslapokon, második, bővített kiadás

Igazán reprezentatív albumot jelentetett meg a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Az Üdvözlet Balatonfüredről képeslapgyűjtemény 1895-től 1971-ig mutatja be a várost 427 képeslapon magyarázó szövegekkel együtt. Az első képeslap Koller Károly helybeli kereskedő lapja, de láthatunk felvételt a hetvenes évekből az Annabella hotelről is. Az album több újdonsággal is szolgál, hiszen új információkat is tartalmaz egy-két villáról, amelyet az újabb helytörténeti kutatások derítettek ki, mondta a kötetet szerkesztő Elek Miklós a könyv bemutatóján. Az Üdvözlet Balatonfüredről című album német és angol nyelven is olvasható.

 

2016.05.09   Kositzky Attila repülő altábornagy új könyve

Félelemmel nem szabad repülni, lehetne a szlogenje a Balatonfüreden élő tábornok úr új könyvének, amely izgalmas földi és légi történetekkel mutatja be a magyar vadászpilóták és bajtársaik életét. Kositzky Attila új könyve átfogja a magyar repüléstörténet nagy szeletét is áttekintve a magyar vadászpilóták sorát.

 

2016.05.13   Pom Pom és a többiek

Csukás István író és Sajdik Ferenc grafikusművész együtt. Ez már önmagában különlegessé tetté a péntek délutánt, amikor mindkettőjüket vendégül látta a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. Számos mese, mint pl. A nagy ho-ho-ho horgász, a Pom Pom meséi, vagy a Süsü, a sárkány megálmodója és a figurákat életre keltő művész közösen beszélt humorról, örömről, mesevilágról és kettejük barátságáról a Kisfaludy Galériában. Június 17-ig látható az a kiállítás, amelyen Sajdik Ferenc grafikái láthatók.

 

2016.04.23   IV. Füred Kis Könyvfesztivál

Szombaton negyedik alkalommal rendezték meg a Kisfaludy Galériában a Füred Kis Könyvfesztivált. A Praznovszky Mihály irodalomtörténész ötlete alapján elindult fesztivál ebben az évben is könyvvásárral, kézműves foglalkozásokkal és persze neves írók, irodalmi társaságok bemutatkozásával zajlott. Ajkáról, Győrből, Hévízről is érkeztek előadók, a díszvendég pedig a Szlovákiai Magyar Írók Társasága volt.

 

2016.04.11   József Attila része identitásunknak

József Attila 20. századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Születésnapján április 11-én minden évben a verseké a főszerep, ekkor ünnepeljük a költészet napját. Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában egésznapos programmal várták az érdeklődőket, volt közös versolvasás, koncert és irodalmi beszélgetés is.

 

2016.04.02   Balatoni tündérország Vollein Ferenc szemével

Tündérvilág, meseillusztrációk, ebbe a különleges világba kalauzolja el a látogatókat Vollein Ferenc. Az ifjú művész 32. önálló kiállítását nyitották meg szombaton a Kisfaludy Galériában. A tizenhét éves festő stílusa nehezen meghatározható. A Balatonnál alkotó fiú mind a természet, mind a történelmi, mind a hitvilág ábrázolásában bátran dolgozik a színekkel. Somogyi Győző Munkácsy-díjas festőművész a megnyitón úgy fogalmazott, olyan kitűnő megoldásokkal készülnek ezek a festmények, amelyek még számára is kihívást jelentenek.

 

2016.03.31   Füred aranykora az 1860-as évektől, Katona Csaba új könyve

Katona Csaba történész újabb könyve lényegesen árnyalja azt a képet, amit a felületes szemlélő alakított ki a város 19. századi történelméről. Ahogy fogalmaz "a reformkor szórt fényű romantikája helyett" Füred az 1860-as évektől az 1880-as évekig élte fénykorát, amibe beletartozott a társadalmi elkülönülés, a krakélerek, koldusok és kéjnők világa is. A Balatonfüred Városért Közalapítvány sorozatában megjelent egy fotóalbum is, amely az ötvenes években itt élt , fiatalon elhunyt fotóművész, Talabér Gyula munkásságának állít emléket. Ha párhuzamot szeretnénk vonni, mindkét kötet nagy erénye, hogy mikrotörténetek sorozata rajzolja meg Füred múltját. Ahogy Talabér Gyula fotóin az ötvenes évek mindennapjai jelennek meg, úgy Katona Csaba az itt nyaralók összetételéből, viselkedéséből von le következtetéseket a 19. század második felének fürdői életéről.

 

2016.03.15   Verbunkos zene újra gondolva, egyedi hangszereléssel

A közelmúltban nagysikerű koncertet adott a Verbunk Veszprém Népi Koncertzenekar kiegészülve Balatonfüred Város Vegyeskarával. A Kisfaludy Galériában 1848-as katonadalok és Kossuth-nóták csendültek fel. A népi koncertzenekar vezetője a balatonfüredi Radics Tibor, aki saját elképzelése alapján teljesen megújította a verbunkos zene hangszeres megjelenését. Új köntösben hallhatta a közönség, a jól ismert dallamokat. Most a koncert felvételét láthatják.

 

2016.03.15   Így ünnepelte Füred március 15-ét

Az 1848-49-es szabadságharc a magyar történelem egyik legszebb, de egyik legtragikusabb eseménye is egyben. A polgári forradalom és szabadságharc célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. Balatonfüreden kedden délelőtt a Széchenyi szobornál rendezték meg a városi ünnepséget, majd néptáncműsorral, verbunkos koncerttel várták a közönséget. A nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést vehetett át Pósfai Mihály geológus és Bóka István polgármester. A Balatonfüreden élő Pósfai Mihály geológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja Széchenyi-díjat vehetett át, dr. Bóka István polgármester pedig a köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át a Belügyminisztériumban.

 

2016.03.11   Kettős tárlat a Kisfaludy Galériában

A festő Kádár János Miklós és a grafikus Kádár Gergely művei láthatók Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában március 28-ig. Apa és fia alkotásaiból nyílt ez a kiállítás, a 77 éves festőművész ragaszkodott ahhoz, hogy a most 44 esztendős tervező-grafikus Gergellyel állítsák össze a tárlatot.

 

2015.12.04   Lezárult a Mikulás rajzpályázat

Hagyomány már ilyenkor decemberben, hogy az Eötvös iskolában rajz- és kreatív pályázatot hirdetnek, ebben az évben kistérségi szinten szólították meg az óvodásokat és kisdiákokat. A feladat egyszerű volt, a Mikulásról kellett rajzot készíteni. Az ünnepélyes díjátadót a Kisfaludy Galériában rendezték, ahol az alkotásokból kiállítást is nyitottak.

 

2015.11.13   Programok a Magyar Nyelv Napján

Az Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. Balatonfüreden már reggel elkezdődtek a programok, az általános iskolásokat várták nyelvi vetélkedőkkel, óriás szókirakóval és a Szélkiáltó zenekar koncertjével. A nap folyamán közös szavalás, könyvbemutató, népművészeti előadás és késő estig tartó táncház várta az érdeklődőket.

 

2015.10.09   Elnöki ügy(ek) Balatonfüreden

Két napon keresztül Balatonfüreden tanácskoztak a visegrádi országok (V4) államfői és Horvátország elnöke. A cseh, szlovák, lengyel, magyar és horvát elnök három témát tűzött napirendre, de a legfontosabb a bevándorlás kérdése volt. Abban mind a négy államfő egyetértett, hogy meg kell erősíteni az unió külső határait, jogszerűvé és ellenőrizhetővé kell tenni a migránsok beáramlását. Aki pedig nem jogosult védelemre, azt meg kell állítani. Közösen gondolják úgy, hogy segítséget kell nyújtani Törökországnak, Jordániának, Libanonnak a "méltó körülményeket biztosító" menekülttáborok építéséhez, valamint hot spotokat kell felállítani a török-görög határon.

 

2015.09.24   Indiai est Tagore szerzeményekkel

A Kisfaludy Galéria adott otthont öt indiai művész táncszínházi műsorának a napokban. A "The Western Traveller" címet viselő produkció, Rabindranath Tagore európai utazásai során alkotott költeményeit, zenéit fogja egy csokorba. A különleges hangulatú bengáli zene és tánc mellett, egy mozgó kiállítást is láthattak az érdeklődők. A produkciót dr. Ananda Gupta, ismert Tagore-kutató hozta el Balatonfüredre, aki énekesként maga is részt vett az előadásban.

 

2015.09.17   Ékesített textília, a füredi hímzők ajándéka

A szépségre való fogékonyság, a jóra való fogékonyság is-mondta köszöntőjében dr. Laczkovits Emőke néprajzkutató a Balatonfüredi Hímző Műhely kiállításán. Több évtizede zsűriz hímzéseket, de a füredieknél még az alapanyagok is különlegesek, dicsérte tovább a szakértő azokat a munkákat, amelyek a Kisfaludy Galériában láthatók. A füredi hímzők a megnyitón adták át azt a református egyháznak készített zöldselyemmel és arannyal készített úrasztali terítőt is, amely a templomban őrzött kétszáz éves terítő újrafogalmazása.

 

2015.08.13   Csók visszatérése a Balatonhoz

150 éve született a méltán híres Kossuth-díjas festőművész, Csók István. A mester emlékére vándorkiállítás nyílt, melynek második állomásaként a balatonfüredi Kisfaludy Galériában elevenítik fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével, Csók István gazdag életpályáját. A Balaton számos képének inspirálója volt, Csók sok időt töltött a tó körül, most pedig képei által tér vissza a számára kedves helyre.

 

2015.07.22   Prímásverseny és gálaműsor az Anna-bál jegyében

Tíz kiváló muzsikus mérte össze tudását, a már hagyományosnak számító Anna-báli prímásversenyen. A Hagyományok Háza és Balatonfüred városa által megrendezett szakmai megmérettetésen, ebben az évben a cigányprímásoké volt a főszerep. A prímásversenyt Gálaműsor zárta, ahol átadták a verseny értékes fődíjait.

 

2015.07.17   Petrőcz Lászlóné köszöntése

A református tiszteletes asszony helyt állt a családban, öt gyermeket nevelt fel, jelenleg16 unokája és egy dédunokája van, helyt állt a szószéken, megszerezve a lelkipásztori diplomát, helyt áll a karitatív munkában, tíz éve dolgozik a kárpátaljai magyarokért, és most, nyolcvanadik születésnapján, második verseskötete jelent meg. Petrőcz Lászlóné, Marika néni szerint mindenek a lényege az el nem múló szeretet.

 

2015.07.07   Legjobbak a legjobbakból

Új kezdeményezés helyszíne Balatonfüred, soha nem volt még egybefüggő színházi fesztivál a városban, sőt a Balatonnál sem. Ezzel próbálkozik most a Kisfaludy Színház, ezen a héten várják a közönséget minden este a Kisfaludy Színházi Fesztiválon. Igényes, minőségi előadások érkeznek a városba, visszahozva azt a 180 éves múltra visszatekintő hagyományt, amikor a társulatok és színészek vetekedtek azért, hogy a Dunántúl első kőszínházába játszhassanak. Kéri Kitty, a Kisfaludy Színház vezetője elmondta, jövőre szakmai nappal bővülhet a program.

 

2015.06.12   10 éves a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága

Jubileumi fotókiállítással ünnepelte meg egy évtizedes fennállását a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Kisfaludy Galériában. 2005-ben Schindele Györgyné Emi kezdeményezésére alakult meg a csoport mindössze nyolc emberrel. Az első időszakban XIX. századi korhű ruhákban sétáltak a parton, később azonban már megjelentek a városi rendezvényeken is. Nevükhöz fűződik két szezonhosszabbító rendezvény, a Korok fesztiválja és a Romantikus Reformkor elindítása is.

 

2015.06.06   Ünnepe a könyvnek

A 86. könyvhét egész hetes program volt Balatonfüreden. Nem csak a galériákban, könyvtárban találkozhattunk írókkal, költőkkel, de a Blaha utcában is ki lehetett ülni egy-egy pohár ital mellé hallgatnia zenét vagy a megénekelt verseket. Hogy még közelebb kerüljön az irodalom a közönséghez, Grecsó Krisztián író verseit Kollár-Klemencz Lászlóval, a Kistehén együttes vezetőjével közösen adta elő, Kollár Klemencz László pedig egy novelláskötettel mutatkozott be. A megnyitón Molnár Judit képviselő asszony köszöntötte a könyv ünnepét és Lator László beszélt munkásságáról.

 

2015.05.23   Véget ért a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

13. alkalommal töltötte meg igényes művészeti programokkal a város néhány napját a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. Május 22-25. között többek között jazzmuzsikával, Halász Judit gyermekkoncertjével, táncelőadással, Herczku Ágnes népzenei estjével várták a közönséget. A sokszínű művészetért jelmondatú rendezvényen valóban színes volt a paletta, minden korosztály megtalálhatta a neki tetszőt.

 

2015.04.25   III. Füredi Kis Könyvfesztivál

A Városi Könyvtár szervezésében április 25-én szombaton a Kisfaludy Galériában került megrendezésre a III. Füredi Kis Könyvfesztivál. Az egész napos rendezvény díszvendége Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt, de a fesztivál ideje alatt több kortárs szerzővel is lehetett találkozni. A szerzők és kiadóik köteteit meg lehetett vásárolni a Kisfaludy Galériában kitelepült könyvvásáron.

 

2015.03.26   Életem a Balaton, könyv Rosta Sándorról

Praznovszky Mihály szerkesztésében jelent meg az az összefoglaló könyv, amely Rosta Sándor munkásságának bemutatásán keresztül a balatoni turizmus alakulásáról is képet ad. Az országosan többszörösen is kitüntetett, Balatonfüred és a Balaton díszpolgára cím birtokosa, ahogy ő fogalmazott, nem volt híve pályája során a viharos jeleneteknek, de elkötelezett híve volt a balatoni táj- és vízvédelemnek, a tó infrastruktúrája, turizmusa fejlesztésének.

 

2015.03.20   Átadták az első Sava Babic emlékdíjat, Hamvas-napok Füreden

Sandra Buljanovic, a belgrádi egyetem hungarológusa vehette át Navracsics Tibortól, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosától a tavaly alapított Sava Babic emlékdíjat a füredi Hamvas-napokon. Navracsics Tibor egyszerre emlékezett meg Hamvas Béláról és a három éve elhunyt Sava Babic-ról, aki Belgrádban megalapította a magyar tanszéket, Hamvas szerb fordítója és a balatonfüredi Hamvas kultusz elindítója.

 

2015.03.14   Tavaszi Fesztivál, az ünnep előestéjén, március 14-én

Március 14-én már hagyománya van Balatonfüreden a reformkori időutazásnak. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Kéri Kitty színművész a reformkori sétán feleleveníti a korabeli Füred történéseit, szereplőit. Idén képzeletben Szendrey Júlia volt Jókai vendége Füreden, akivel - és még jó pár kísérővel - sétálva a parton, a kor nagyjairól és persze Petőfi Sándorról folyt a beszélgetés. A délután folyamán Berecz András és barátai telt ház előtt csuvas és magyar énekeket adtak elő az Anna Grand Hotelben, de volt francia meseelőadás tánccal a gyerekeknek, az estét pedig a hagyományos fáklyás felvonulás zárta.

 

2015.03.06   Füred Tv extra: Párizs ege alatt

Nagy sikerű sanzon estet tartott Balatonfüreden Orosz Zoltán és Bardóczy Attila. A Kisfaludy Galéria közönsége vastapssal köszönte meg a kitűnő harmonikaművész és énekes előadását, amely során a klasszikus francia sanzonok megidézték a párizsi kávéházak hangulatát.

 

2015.02.14   Farsangi koncertre várják a közönséget a füredi fúvósok

Ebben az évben sem maradhat el a tavaszköszöntő farsangi fúvóskoncert, erre készül a napokban Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A szombati próbán forgattunk a Kisfaludy Galériában, ahol a Fűzfő Bigband együttessel és szólóénekesekkel kiegészülve gyakorolnak a vasárnapi koncertre. A megbízott karnagy Hégely Ákos vezeti a munkát, aki kellő szigorral irányítja az együttest.

 

2015.01.15   Előadás a 31-es veszprémi honvédekről

A 31-es honvédeket az I. világháborúban, 1914. augusztusában szállították az oroszok elleni frontra, Galíciába. Ott a gyalogezred nagy része megsemmisült, később újra feltöltötték az ezred sorait. 1916-ban az ezred katonáinak nagy része hadifogságba esett. A következő állomás az olasz front volt. A háború végén az ezredből megmaradt katonák ? körülbelül 280 fő ? Szentgotthárdig gyalog, onnan Veszprémig vasúttal érkeztek haza. Az ezred történetéről tartottak előadást a Kisfaludy Galériában.

 

2014.10.18   Első világháborús emlékek kiállítása

Az első világháborúnak a városban Arácson emeltek először vöröskő emléket 1923 májusában a Polgári Dalegylet gyűjtéséből. A református Fehér templom előtt rá négy hónapra állították fel Homonnay Jenő ősmagyar harcost ábrázoló szobrát. Az arácsin 22, a füredi emlékművön 57 név szerepel, de biztosan többen haltak meg a négy évig tartó első "nagyháborúban". A Kisfaludy Galériában a január végéig szerdától vasárnapi látható kiállítás ezeknek a honvédeknek állít emléket.

 

2014.08.23   Kollektív tárlat a Kisfaludy Galériában

Szeptember végéig látható az a nagyszabású tárlat, amely a Múzsa egyesület amatőr művészeinek legújabb alkotásait mutatja be. A műveket, amelyről egy katalógus is megjelent, a Képzőművészeti Lektorátus szakemberei zsűrizték. A Múzsa művészeti egyesület, amelynek jelenleg ötven tagja van, igen aktív, az alkotóműhely jó közösség is, mondta a megnyitón Héhn Zsuzsa, a Múzsa elnöke.

 

2014.08.01   Fülöp Lajos a Balaton szerelmese

Születésnapi kiállítással köszöntötte Balatonfüred és a Kisfaludy Galéria a 75 éves Fülöp Lajos festőművészt. A Balatonalmádiban élő és alkotó művész az elmúlt pár év képeit állította ki, melyeken a Balaton kap főszerepet. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

 

2014.07.25   189. Anna-bál: koszorúzás, szívhalászat

Az Anna-bál leginkább várt kísérőrendezvényére idén is sok első bálozó és vendég látogatott el. Az ország számos pontjáról és Balatonfüred testvérvárosából, Germeringből is részt vettek a szívhalászaton. A hagyományoknak megfelelően a Jókai hajóról szórták be a férfi nevekkel ellátott faszíveket a vízbe, a halászatot követően pedig értékes nyereményeket vehettek át a hölgyek.

 

2014.07.22   Az Anna-bál prímásversenye

Balatonfüred Város Önkormányzata és a Hagyományok Háza szervezésében, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke szakmai támogatásával rendezték meg Balatonfüreden az Anna-bálhoz kapcsolódó kétnapos prímásversenyt. A 16-35 év közötti korosztály számára kiírt versenyre 12-en jelentkeztek, nekik kötelező és szabadon választott műveket is elő kellett adniuk. A győztes egymillió forintos fődíjat vihet haza, szerdán este a 21 órakor kezdődő gálán jelentik be a verseny végeredményét.

 

2014.07.15   33 alkotáson a Purgatórium

Tavaly Firenzében állította ki vörösrézlemezre készült alkotásait Madarassy Istán ötvös, szobrászművész, aki Dante: Isteni színjátékához álmodott meg egy sorozatot. Korábban elkészítette a pokolról készült illusztrációit, most a Purgatórium került sorra, amit most Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában láthat a közönség. A művész máris felkérést kapott a sorozat harmadik részének elkészítésére, így jövőre, Dante születésének 750. évfordulóján a Paradicsommal mutatkozhat be Olaszországban és Füreden.

 

2014.06.13   Bor, könyv, jazz -könyvhét koncertekkel

Az országos könyvhét alkalmából négy napon át ünnepelte a könyvet Balatonfüred. A városban minden nap az új könyveikről beszélgettek a szerzőkkel, emellett a mini koncerteken szólt a zene, és kitűnő borokat lehetett kóstolni a forgalom elől elzárt Blaha utcában.

 

2014.05.31   Könyv Balatonfüred kitüntetettjeiről, 2009-2013.

Az utóbbi öt év városi kitüntetettjeiről szóló könyvet mutatott be a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Az ilyen összefoglalónak már hagyománya van, mondta az alapítvány elnöke, Molnár Judit a Kisfaludy Galériában megtartott ünnepélyes könyvbemutatón.

 

2014.05.10   Grimm 60 - jubileumi kiállítás

Két év után ismét önálló kiállítással jelentkezik Grimm József, füredi grafikus- és festőművész. Az alkalom különleges, hiszen a művész idén nyáron lesz 60 éves, így a mostani tárlat egyfajta összegzést is jelent. A realista alkotó számtalan balatoni hangulatot, jelenetet mutat be képein. A kiállítás június 25-ig látogatható a Kisfaludy Galériában.

 

2014.04.11   Költészet napja Balatonfüreden

Pénteken egész nap, szombaton pedig este várták a költészet kedvelőit Balatonfüreden, a Radnóti-évhez kapcsolódó programokon. Volt rendhagyó irodalomóra a Lóczy gimnáziumban, verses filmek vetítése a Vaszary Villában és bemutatták a Tempevölgy című folyóirat megújult számát. Másnap egy koncert várta a közönséget.

 

2014.04.14   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

Kőrösi Csoma négy láda könyvet, egy főzőedényt és egy öltönyt hagyott maga után 58 évesen bekövetkezett halála után. Ezt halmozta fel életében. Szerencsénkre azonban ránk maradt máig felbecsülhetetlen tibeti-angol szótára, nyelvtana és a buddhizmusról szóló művei. Ő volt az első európai, akit Japánban buddhista szentnek nyilvánítottak, de ázsiai útjain mindvégig egy cél vezette, a magyarok őseit kereste.

 

2014.03.21   Emlékezés Hamvas Béla emlékfájánál

A balatonfüredi Hamvas Béla Asztaltársaság ma már több mint egy Hamvas írásokat olvasó szűk baráti kör. A hasonló eszmeiségű és kíváncsiságú gondolkodók, művészek kapcsolódási pontja. Ebben az évben igazi különlegesség volt az a koncert, amelyen John Cage zenéje szólalt meg a Kisfaludy Galériában egy preparált zongorán.

 

2014.03.15   Példa a márciusi ifjak összetartása

Sokan ünnepeltek együtt pénteken és szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján. A Széchenyi István szobránál megtartott ünnepi beszédében Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: a márciusi ifjak példát mutattak, miként kell, és miként lehet cselekedni a hazáért, tevékenykedjen az ember bármilyen területen is.

 

2013.12.07   Lezárult a karácsonyfa díszítő pályázat

Összesen 17 darab egyedileg feldíszített karácsonyfát láthat a közönség azon a kiállításon, amely egy tízéves hagyománnyal bíró pályázat eredményeként született meg. A Kisfaludy Galériában megtartott ünnepségen műsorral és szeretetvendégséggel várták az érdeklődőket.

 

2013.11.28   Öröm, érték, felelősség = család

Segítő szolgáltatással, képzéssel a családok megerősítéséért egy kistérségben elnevezéssel közel egy éve indult program a régióban. A húsz környékbeli településen megvalósuló program elsődleges célja a családi élet és a munkavállalás összeegyeztetésének segítése, a családi életvezetés biztonságának növelése, a családos, kisgyermekes munkavállalók és munkaadók között nem ritkán kialakuló feszültségek csökkentése, megelőzése. A képzéseknek a Balatonszepezdi Népfőiskola adott és ad a jövőben is otthont. Az elmúlt időszakot a napokban értékelték a szakemberek, ahol szó volt a családokat leginkább veszélyeztető tényezőkről is.

 

2013.11.16   A Magyar Nyelv Napja

Közel kétszáz füredi közép- és általános iskolás diák szavalta el Csokonai Vitéz Mihály: Magyar! Hajnal hasad! című versét, egy országos flashmob akció keretében. November 13-át két éve nyilvánították a Magyar Nyelv Napjává. 1844-ben ezen a napon fogadta el Pozsonyban az országgyűlés azt a törvénycikket, amely a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánította. Az füredi ünnepségen Hári Lenke alpolgármester mondott beszédet.

 

2013.11.18   Irodalmi esteket szervez a Kisfaludy Színház

Ebben a hónapban két estén három költőre emlékezik a Kisfaludy Színház. Ady Endre, Babits Mihály és Pilinszky János születésnapját egy-egy irodalmi esttel ünneplik meg a Kisfaludy Galériában és a Vaszary Villában. Hétfőn Csuja Imre színművész tolmácsolásában hallgathattak verseket az érdeklődők.

 

2013.10.25   Jelek - Petrikowsky Marianna kiállítása

15 évnyi fényképészet után döntött úgy Petrikowsky Marianna, hogy inkább a népi iparművészet felé fordul és a szövő munkát választja. A Bor-Kép-Tár városi különdíjjal is elismert művész, most a Kisfaludy Galériába hozta el munkáit, szőtt fali szőnyegeket, gobelineket.

 

2013.10.17   A savanyúvíz és a gyógyfürdő története Lichtneckert András új könyvében

Közel 250 év történetét foglalja össze a városi közalapítvány kiadásában megjelent új könyv. Lichtneckert András történész a füredi savanyúvíz és a gyógyfürdő történetét írja meg a tőle megszokott alapossággal.

 

2013.10.19   Rádiószínházi előadások indulnak Balatonfüreden

Első alkalommal Vészi Endre: Hárman című rádiójátékát hallgathatta meg a közönség a Kisfaludy Színház új kezdeményezéseként. Kéri Kitty a színház vezetője elmondta, évtizedekkel ezelőtt nagy sikerrel futottak a rádióban ezek a művek, sokuk azonban teljesen feledésbe merült. Főző Ditta, Módri Györgyi és a Lóczy gimnázium tanulója Török Dominika adta elő a szombaton bemutatott rádiójátékot.

 

2013.10.04   Új Óvárost álmodtak építészhallgatók

A Budapesti Műszaki Egyetem építész hallgatói öt hazai település arculatát gondolták újra, köztük Balatonfüredét is. Itt az óvárosi részt választották témául, alaposan átrajzolták a jelenlegi megjelenést. Ezek persze csupán tervek, a megvalósulás és a fejlesztés iránya elsősorban pénz kérdése. Ettől függetlenül mindenki szívesen nézegette a kiállítás képeit, milyen is lehet majd a füredi Óváros 10-15 év múlva.

 

2013.09.19   Díszmagyar 1860-ból

A Kisfaludy Galériában a huszárruhák között található egy igazi különlegesség, egy eredeti férfi ünnepi díszmagyar öltözet. A Kardos család tulajdonában lévő 150 éves ruháról keveset tudnak, a szülők korai halála miatt homály fedi a különlegesen szép dolmány és mente eredetét. Annyi a textiltörténészek szerint bizonyos, hogy Bécsben készült a csak Balatonfüreden látható ruha, ami a kiállítás után visszakerül a családi szekrénybe.

 

2013.09.20   Romantikus Reformkor: Ruhák a 19. századból

Különleges tárlat nyílt a Kisfaludy Galériában. Egy veszprémi székhelyű szabóműhely húsz éve készít katonai ruházatokat, emellett megrendelésre egyedi 19. századi ruhákat is. Ezeket láthatta a közönség a Romantikus Reformkor hétvégéjén, ahol egy érdekes előadást is meghallgathattak az érdeklődők a szabadságharc katonáiról, azok viseletéről.

 

2013.09.21   Romantikus Reformkor: Történelmi vetélkedő nemcsak diákoknak

Történelmi vetélkedővel indult a Romantikus Reformkor szombati programsorozata. A kérdések zöme a '48-as forradalomhoz kapcsolódott. Zenefelismerés, hadi tudósítás írása, vaktérképen való eligazodás is szerepelt a feladatok között. A szervező dr. Lovas György azt mondta, itt nem az a kérdés, hogy ki-mit nem tud, hanem az, hogy milyen eddig nem ismert összefüggésekre tudnak közösen rájönni.

 

2013.09.14   Szőlész-borász találkozó Füreden

A hétvégén megrendezett szüreti mulatság szakmai programjaként szerveztek szőlész-borász konferenciát a Kisfaludy Galériában. A szüret és a várható mennyiségi és minőségi mutatók most kevésbé voltak előtérben, annál inkább a szakmát érintő jogszabályváltozások. A hegyközségi törvény például alaposan átrendezte a viszonyokat, a helyi és országos tanácsokat is újjászervezték.

 

2013.07.22   A láthatatlan ember arcai - vándorkiállítás Gárdonyi Géza tiszteletére

Az egyik legnépszerűbb magyar író, a 150 éve született Gárdonyi Géza élete során sokat utazott, többször megfordult Füreden is, sőt annyira kedvelte ezt vidéket, hogy egyik írói álneve a "Balatoni" volt. Az ő tiszteletére állították össze még 2011-ben azt az interaktív vándorkiállítást, amely augusztus végéig látható a Kisfaludy Galériában.

 

2013.06.20   India rejtett mosolya- Szamódy Zsolt Olaf fotói a Kisfaludy Galériában

Szamódy Zsolt Olaf fotóművész 2007-ben járt először Indiában, több száz fényképet készített, de mikor haza tért két évig nem nyúlt hozzájuk, annyira mély benyomások érték. Kolozsváron rendezett először 70 képes kiállítást Távol-keleti élményeiből, most ebből látható 28 fotó a Kisfaludy Galériában.

 

2013.06.16   Sirály Táncfesztivál

Színes táncbemutatókkal várta az érdeklődőket a Múzsa Művészeti Egyesület. Tizedik alkalommal rendezték meg a Sirály Nemzetközi Táncfesztivált a Kisfaludy Színpadon. A két napos rendezvényre az ország minden tájáról érkeztek fiatal versenyzők.

 

2013.06.07   Füredi kiadványok a könyvhéten

A Füredi Könyvhét különleges könyve egy antológia, amelyben három városhoz, Debrecenhez,Kecskeméthez és Balatonfüredhez kötődő kortárs írók, költők és képzőművészek műveit jelentették meg. Az Ódaroncs című antológiát amolyan irodalmi roadshow keretében mutatták be a városokban. A könyvhét újdonsága még a Tempevölgy folyóirat kiadásában megjelenő Gotlandi nyár, Bérczy József könyve.

 

2013.05.31   Könyvhét, az Első Borutca napokon Nyáry Krisztián könyve

Remélhetően többet tesz az irodalom népszerűsítéséért Nyáry Krisztián könyve, mint sok más irodalmi mű.A szerző, aki a füredi könyvhéten, a Borutca napokon elsőként nagy sikerrel mutatkozott be, ígéri, ősszel jön a folytatása az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyvnek.

 

2013.05.17   Gaál Ágnes jubileumi kiállítása a Kisfaludy Galériában

Az elmúlt egy évben 23 új képet festett Gaál Ágnes, ezekből 22 látható a Kisfaludy Galériában "Tükröződések" című jubileumi kiállításán. A művész a kollázsok után mostanában nagyméretű akrill képeket készít, de tervei között szerepel a két technika ötvözése is. A kiállítás megnyitóra sok diákja is eljött, hiszen 34 évig a Radnóti Miklós Általános Iskolában tanított, fontos számára a tehetséggondozás.

 

2013.05.17   Zene, irodalom, tudomány- tavaszi fesztivál Füreden

Nagy sikerrel zárult az első Füredi Tavaszi Fesztivál. Irodalmi, zenei és gyermekprogramokból kedvére válogathatott a közönség. Elsöprő erejű koncertet adott Ferenczi György és a Rackjam, valamint a Kossuth-díjas Csík Zenekar, de helyi művészeti csoportok és diákok is felléptek.

 

2013.04.20   Füredi kis könyvfesztivál

A Városi Könyvtár szervezésében egész délutános irodalmi programot rendeztek a Kisfaludy Galériában. A könyvbemutatókkal színesített fesztivál apropója egyrészt a fővárosi Nemzetközi Könyvfesztivál, másrészt a Lipták-Örkény évforduló zárása. Az ötletgazda Praznovkszy Mihály irodalomtörténész volt.

 

2013.04.11   A Költészet Napja

1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Költészet Napját. Az idén Balatonfüreden verses, zenés esttel várták az irodalom kedvelőit. A szolnoki színház két színművésze olvasott fel Ady, Pilinszky, Babits, Petőfi szerzeményeket a Kisfaludy Galériában.

 

2013.04.05   Kozma Imre jubileumi kiállítása

A 80 esztendős Kozma Imre festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában. A jubileumi tárlaton a tájképek mellett mitológiai, bibliai témákat feldolgozó alakos festmények is láthatók és nem hiányoznak a gondolkodásra késztető misztikus alkotások sem. Kozma Imre azt vallja, hogy az igazi alkotáshoz nem elég a tehetség, sőt a műveltség sem, sziporkázó fantázia is kell hozzá.

 

2013.03.21   Könyv jelent meg Petrőcz Lászlónéról

Petrőcz Lászlóné nyugalmazott református lelkészt és hitoktatót, a város díszpolgárát szinte mindenki ismeri Füreden. A lényéből fakadó szeretet, kedvesség, biztató szavai örömet csalnak a rohanó hétköznapokba. Egyházi szolgálata mellett közéleti tevékenysége is példa értékű. Róla szól a Balatonfüred Városért Közalapítvány legújabb kiadványa, amely a napokban jelent meg dr. Praznovszky Mihály szerkesztésében.

 

2013.03.08   Garajszki József kiállítása

Dabason született, szívműtétje után Balatonfüreden gyógyult. Szívkórházi tartózkodása idején, betegszobájának erkélyén kezdett balatoni témájú alkotásokat készíteni, melyre az intézmény vezetése is felfigyelt. Később bővült a kapcsolat, ennek eredménye a napokban megnyílt kiállítás. A festészettel, grafikával, szobrászattal foglalkozó Garajkszi József volt, az 1968-ban átadott Hotel Annabella belső építésze.

 

2013.02.25   A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek

Az országgyűlés 13 évvel ezelőtt foglalta határozatba, hogy február 25-én minden középiskolában tartsanak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát a Független Kisgazda Párt főtitkárát és ezzel elkezdődött a totális egypárti diktatúra kiépülése. Balatonfüreden a koszorúzások után a Kisfaludy Galériában tartottak megemlékezést a Lóczys diákok közreműködésével.

 

2013.01.19   Senior fotósok kiállítása

A Magyar Fotóművészek Szövetségének Senior Alkotócsoportja hozta el alkotásait a Kisfaludy Galériába. A zömében hetven év feletti művészek ma is a legaktívabb csoportját képezik a szövetségnek, az idős alkotók azonban nagyon rossz feltételek mellett kénytelenek dolgozni. Sokuknak a napi betevő beszerzése is gondot jelent, -hallottuk a megnyitón.

 

2012.11.09   A Veszprémi Művész Céh kiállításán

Öt művész közös kiállítása látható a Kisfaludy Galériában december közepéig, köztük a füredi Gaál Ágnesé. Festők és szobrászok alkotásait lehet megnézni a Kő, papír, olló című tárlaton.

 

2012.11.06   A mozgás lételem - Monspart Sarolta előadásán

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok "Mozdulj Minden-kor!" címmel, Törökbálinttól Kecskemétig, 9 településen 9 alkalommal tart előadást. Kedden Balatonfüreden az Életmód klub tagjait buzdította arra, hogy egészségesen éljenek és ennek egyik lehetséges módja a futás. A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztét is betöltő sportoló azt mondja, soha nem késő elkezdeni a rendszeres mozgást, ráadásul a jó külső hatással van a lelki egyensúlyra is.

 

2012.09.07   Wegenast Róbert kiállítása

Wegenast Róbert igazi polihisztor: fest, verseket ír, díszleteket tervez, otthonosan mozog az építészetben, tökéletesen ismeri a világirodalmat. A Kisfaludy Galériában most díszlettervezői munkásságából látható kiállítás. A képek kronológikus sorrendben mutatják be pályája legfontosabb elemeit, kezdve egy 1952-ben készült főiskolai munkájával.

 

2012.07.26   Divattörténeti kiállítás a Kisfaludy Galériában

A 187. Anna-bál kísérőrendezvényeként divattörténeti kiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában, ahol Imrik Zsuzsa jelmeztervező, T. Csapó Dorottya öltözékszervező és Zeke Edit jelmeztervező munkái láthatók. Nem csak korabeli utcai viseleteket, de színházi jelmezeket is láthat a közönség az augusztus közepéig látható tárlaton.

 

2012.06.28   Kerekasztalbeszélgetés a gitároktatás jövőjéről

A gitároktatás jelenlegi nehézségeiről, a tanítási módszerekről tartottak kerekasztal beszélgetést a szakma kiváló tanárai a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében. A résztvevők szerint a gitározást sok fiatal csak a könnyűzene keretein belül képzeli el, ezért fontos lenne ráirányítani a figyelmet a klasszikus gitározásra.

 

2012.06.12   Könyv jelent meg Brázay Zoltánról

A fegyvergyáros és gyümölcstermesztő, a sikeres vállalkozó életét mutatja be Z. Karkovány Judit új könyve. A Balatonfüred Városért Közalapítvány 65. kiadványa méltán számít majd az olvasók érdeklődésére, hiszen a kötet nem csak hiánypótló, hanem ma is aktuális. A kiadványt Széchenyi Ágnes és Praznovszky Mihály mutatta be a Kisfaludy Galériában, ahol a közönség számára az is kiderült, hogy ki a helyi könyveket kiadó közalapítvány új elnöke.

 

2012.03.24   Polóny Elemér retrospektív kiállítása

Polóny Elemér festőművész nevét méltatlanul kevesen ismerik Magyarországon. Az 50-es években New York-ban letelepedett művész életművének nagy része elveszettnek tűnik a magyar kultúra számára, állandó gyűjtemény nem maradt utána. A Kisfaludy Galériában most a családtagoknál elérhető képeiből nyílt visszatekintő kiállítás.

 

2012.02.25   "Örökség és küldetés"- csipkék és hímzések a Kisfaludy Galériában

Szuper Miklósné népi iparművész nemcsak Balatonfüreden, hanem a környékbeli településeken és Csepelen is vezet hímzőkört. Több évtizedes szakmai tapasztalatát adja át az asszonyoknak, akik aztán időről-időre kiállításokon és versenyeken is megmutatják munkáikat. A Kisfaludy Galériában most közös tárlaton láthatók öt hímző és csipkeműhely alkotásai.

 

2012.01.20   Opatija és Füred kulturális együttműködése

Ebben az évben Füred nagyrendezvényein képviselteti magát a horvátországi Opatija, ugyanakkor Balatonfüred is rendszeresen bemutatkozik az adriai fürdővárosban - szól az a megállapodás, amelyet a Magyar Kultúra Napján írt alá a két város polgármestere Balatonfüreden.

 

2011.10.07   Jóna János kiállítása

A jelenleg Vecsésen élő, de Arácson született Jóna János festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában. A művészt élete során sokféle téma izgatta, így láthatunk aktot, balatoni tájat épp úgy, mint a kozmosz szépségeit bemutató alkotásokat. (Jóna János 2012 őszén elhunyt.)

 

2011.09.21   Könyv a Széchényiek és Füred kapcsolatáról

Széchenyi István születésének 220.évfordulójára mutatták be Lichneckert András és Ács Anna könyvét, amely a Széchényiek és Balatonfüred kapcsolatát írja le.Széchényi Ferenc gróf szinte elsőként kastélyt épített itt, hogy a savanyúvízzel gyógyuljon, legkisebb fia, Széchenyi István pedig nevét és pénzét adta a gőzhajózási társasághoz, amellyel elindult a hajózás a Balatonon.

 

2011.08.29   Új helytörténeti könyvek

Két új könyv jelent meg Balatonfüred történetéről. Mindkettő a város írásos említésének 800 éves évfordulójához köthető. Lichtneckert András történész teljesen új tényeket és összefüggéseket közöl a füredi kiserdőről és a benne álló színházakról. Füred életrajzi lexikona, amelyet Baán Beáta szerkesztett és 16 helytörténész írt, szintén érdekes olvasmány, hiszen az akár háromszáz éve, akár napjainkban is jól ismert már nem élő személyek életrajzát, füredi vonatkozását gyűjti össze.

 

2011.07.16   Kecskeméti Képzőművészek Közösségének kiállítása

Látlelet címmel nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában és a Kerek templom altemplomában a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének alkotásaiból. A tárlatot műfaji és stiláris szempontból is a sokszínűség jellemzi, a műegyüttes augusztus 20-ig tekinthető meg.

 

2011.06.03   Beszélgetés Juhász Ferenc költővel

Egy nemzedék nőtt fel Juhász Ferenc versein. A ma is alkotó Kossuth-díjas költővel a balatonfüredi ünnepi könyvhéten találkoztunk.

 

2011.06.03   Ünnepi könyvhét megnyitó

?Az igazi olvasást nem pótolhatja semmi!... nekem az írott könyv, a kézzel írott könyv a tudásra vágyó emberiség legszentebb találmánya..., mert szent a betű amivel azokat írták.? Olvasta fel írását a füredi könyvhéten Juhász Ferenc.

 

2011.05.31   A debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete kiállításán

Könyvvásár, kötet-, és folyóirat bemutatók, irodalmi estek, koncertek illetve kiállítások. Ezzel várja az érdeklődőket az idei könyvheti programsorozat Balatonfüreden. A városban egy héten át zajlanak majd a kulturális programok, kedden a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete kiállításának megnyitójával vette kezdetét a program.

 

2011.05.27   Bánó Veronika és Kiss András koncertje

A Ferencsik János Zeneiskola két fiatal tanára Bánó Veronika és Kiss András hét évvel ezelőtt adott először ilyenkor a tanév vége táján közös koncertet, azóta hagyománnyá vált a hangverseny. Idén a Kisfaludy Galériában várták a közönséget, melynek soraiban sok-sok ifjú tanítvány is volt.

 

2011.04.07   800 éves Füred: új helytörténeti könyvek

Két kitűnő, egymást kiegészítő könyvet mutattak be a Kisfaludy Galériában. A két füredi helytörténeti munka egyike Némethné Rácz Lídia könyve, amolyan képeskönyv, bemutatva a régi füredieket és a régi Füredet. Tóth-Bencze Tamás könyve pedig a település történetét évszámokban veszi sorra, a feltételezett kezdetektől egészen napjainkig.

 

2011.04.08   800 éves Füred: Ünnepi testületi ülés

A kettős jubileum központi eseménye volt az ünnepélyes testületi ülés, amelyen több kitüntetést, elismerést adtak át. A Kisfaludy Galériában nemcsak a város felnőtt társadalma, de a záró műsorban az összes iskola is részt vett.

 

2011.04.09   800 éves Füred: várostörténeti vetélkedő

Debreceni és balatonfüredi diákok részvételével várostörténeti vetélkedőt rendeztek szombaton a Kisfaludy Galériában. A Lóczy Lajos Gimnázium és a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium a jövőben testvériskolai kapcsolatot kíván egymással kialakítani.

 

2011.04.05   800 éves Füred: zenés irodalmi műsor

1976-ban Balatonfüred várossá alakulásának 5. évfordulójának tiszteletére négy lelkes pedagógus irodalmi-zenei műsort állított össze, melyben Füredhez kötődő szerzők művei szerepeltek. Polonyiné Herczeg Edit megőrizte a régi kéziratokat, melyek alapján most újra előadták a város diákjai a műsort. Sárköziné Sárovits Hajnalka szerkesztésében ehhez kapcsolódva egy kiadvány is napvilágot látott mely az eredeti szövegkönyvet tartalmazza grafikákkal, montázsokkal illusztrálva.

 

2011.04.11   A Költészet Napján

Talán szokatlan, hogy a költészet napja alkalmából kiállítás nyílik, pl. egy egész estés irodalmi est helyett. Balatonfüreden pedig ez történt, de természetesen nem képzőművészeti tárlatról van szó, hanem egy olyan különleges élményt nyújtó interaktív kiállításról, ahol a Nyugat című folyóirattal, szerkesztőivel ismerkedhet a látogató. A tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezésében láthatják.

 

2011.02.28   Fürdőélet a jegyzőkönyvek alapján - Lichtneckert András új könyve

Hogy mennyire izgalmas tud lenni egy jegyzőkönyv, nem gondolnánk, ha nem a füredi fürdőbizottság most könyvben feldolgozott jegyzőkönyveiről lenne szó. Lichtneckert András levéltáros történész az 1855 és 1917 közötti jegyzőkönyveket mutatja be most megjelent könyvében.

 

2011.01.22   Kecskeméti alkotópáros kiállítása Füreden

Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész és Balanyi Zoltán szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában. A kecskeméti alkotópárosnak, apának és fiának azonos a művészetfilozófiája. Számukra az alkotás nem más, mint tanúságtétel, olyan eszköz, amely egyszerre szeretne a világnak és a léleknek tükre lenni. A kiállítás megnyitójára csak Balanyi Károly tudott eljönni, vele készítettünk interjút.

 

2010.10.27   Könyv jelent meg Polonyi Kornélról

Újabb kötettel gazdagodott a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadványainak sorozata. A szerző Zatkalik András ezúttal arra vállalkozott, hogy a város egyik díszpolgárát, Polonyi Kornélt mutatja be az olvasóknak. A kötetet rengeteg fotó és korabeli újságcikk színesíti.

 

2010.10.20   Déry Tibor füredi évei

Az október 23-i ünnepségsorozat kísérőrendezvényeként mutatták be a Balatonfüred Városért Közalapítvány 55. kiadványát, amely Déry Tibor Füreden töltött éveit mutatja be. Az író egyébként maga is részese volt az '56-os eseményeknek. Hatvan éves elmúlt már amikor bebörtönözték.

 

2010.10.06   Őszi Zenei Esték: Pless Attila

Megkezdődtek az Őszi Zenei Esték Balatonfüreden a Ferencsik János Zeneiskola és a Városi Művelődési Központ szervezésében. Az első meghívott vendég a debreceni Pless Attila zongoraművész volt. A programot minden hónapban egyszer rendezik majd meg, más-más előadóval.

 

2010.10.01   Díjazott fotók a városi honlapon

Hogy Balatonfüred mennyire népszerű, mi sem bizonyítja jobban, az ország szinte minden pontjáról küldtek be fotókat a városi honlapra, a www.balatonfured.hu áprilisban kiírt fotópályázatára.A cél az volt, hogy új oldaláról mutassák be ezek a képek a várost, dokumentálják ezt a korszakot és gazdagítsák a Füredről megjelenő képi kultúrát. Az értékes díjakat a Kisfaludy Galériában vehették át a nyertesek.

 

2010.09.11   Vágfalvi Ottó kiállításán

Vágfalvi Ottó festőművész képeiből nyílt életmű kiállítás a Kisfaludy Galériában. A képek többsége a Balaton vidékének évszakonként változó arculatát ábrázolja. A festményekről a szülőföld, a Balaton, az élet szeretete, a harmónia tükröződik.

 

2010.09.02   Füredi ifjúság - Polonyiné Herczeg Edit és Simon Károly könyve

Megjelent a Balatonfüred Városért Közalapítvány 53. kiadványa, Polonyiné Herczeg Edit és Simon Károly: Füredi Ifjúság című kötete. A szerzők saját emlékeik alapján mutatják be, milyen volt az élet Füreden a 30-as, 50-es években.

 

2010.08.07   Szentgyörgyi József kiállítása

A Munkácsy-díjas festő Szentgyörgyi József képeit láthatja a közönség augusztus 29-ig a Kisfaludy Galériában. A Tihanyban nevelkedett művész nem a Balatont jeleníti meg alkotásain, képei feszültséget, drámaiságot tükröznek.

 

2010.07.09   Herend Füreden

13 éve van hivatalos kapcsolata Balatonfürednek Herenddel, de a porcelán manufaktúra régóta támogatója a városnak. Nemcsak az Anna-bál,de a Jókai Napok, Quasimodo Költőverseny és több más rendezvény kapcsán is szponzorálja a várost a világhírű manufaktúra, amely minden nyáron egy kiállítással, most a legszebb étkészleteivel mutatkozik be a Kisfaludy Galériában.

 

2010.06.21   Csáki-Maronyák Éva kiállítása a Kisfaludy Galériában

Sok festő kedvenc témája a Balaton és bizonyára mindenki számos megfogalmazásban látta már ábrázolni a magyar tengert. Ezek között mégis egyedi és más Csáki Maronyák Éva festőművész meglátása a tóról, hiszen ő olyan képeket készít amelyek mindig egy-egy mozgást örökítenek meg. Látszik a vad hullám, ahogy a vitorlás szeli a habokat és látszik, ahogy a szörfös küzd az elemekkel. Dinamizmus sugázik ezekről a festményekről, a tárlat a Kisfaludy Galériában látható.

 

2010.05.27   Bánó Veronika és Kiss András koncertjén

Hat éve zenél együtt sikeresen Bánó Veronika és Kiss András, akik az elmúlt héten tartották hagyományos zongorakoncertjüket a Kisfaludy galériában.

 

2010.05.13   Balatonrégió 2010 Konferencia

A magyar tenger környezetének, természeti értékeinek, vízgazdálkodásának védelméről tanácskoztak vízügyi és környezetvédelmi szakemberek, mérnökök, építészek a Balatonrégió 2010 elnevezésű konferencián. A következő évek legfontosabb feladatainak a csapadékvíz elvezetését a Balaton körül, illetve a balatoni rehabilitációs terv elkészítését tartották.

 

2010.04.13   Rácz János új könyve a balatoni halászatról

Néprajzi, helytörténeti és nyelvtudományi szempontból is nagy jelentőséggel bír dr. Rácz János most megjelent könyve, amely a magyarországi, de főként a balatoni halászat történetét kutatja. A széleskörű írásos emlékekre támaszkodó könyvet kedden délután mutatták be a nagyközönségnek.

 

2010.03.27   Méder Áron könyve az 55 ezer kilométeres hajóútról

Méder Áron tengerjáró kalandornak tartja magát és ez a titulus bizony helytálló, hiszen ő volt az, aki teljesen egyedül, egy kis balatoni vitorlással körbeutazta a Földet. Az 55 ezer kilométeres úton rengeteg élmény érte, ezeket osztja meg most másokkal is, frissen megjelent könyvében. A kötetet Balatonfüreden is bemutatta.

 

2010.03.19   Ilyen is lehetne az Óváros - építőipari kiállítás

Variációk az Óvárosra. Fiatal építészhallgatók tervezték újjá a füredi Óvárost és ezeket az alkotásokat egy kiállításon mutatták be az elmúlt héten. A tervek szakítottak a jelenlegi arculattal és teljesen megreformálták ezt a településszövetet. Az álmokból akár valóság is lehet egyszer egy újabb városfejlesztési programban.

 

2010.03.18   Wöller István könyve a füredi malmokról

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában jelent meg Wöller István Balatonfüredi Malmok című könyve. A szerző több mint fél évszázada kutatja a régi malmok történetét, Veszprém Megye mind a 606 gabonaőrlőjét bejárta. A most megjelent kiadvány nemcsak a füredi malmokat, hanem a molnárcsaládokat és rajtuk keresztül a város történetét is bemutatja.

 

2010.02.25   Fotókiállítás Bem hamvainak hazaszállításáról

Fotókiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában "Bem hamvainak hazaszállítása" címmel. Bem hamvait 1929 júniusában exhumálták a szíriai Aleppóban, majd Magyarországon keresztül szállították Tarnowba, Bem szülővárosába. A kiállítás a Krakkói Magyar Konzulátus segítségével érkezett Balatonfüredre.

 

2009.12.15   Könyv jelent meg Simon Károlyról

Simon Károlyról, Balatonfüred díszpolgáráról jelent meg könyv a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában. A helytörténeti sorozat immár ötvenedik könyvét Praznovszky Mihály szerkesztette, és beszélgetett a könyvbemutatón Füred egykori polgármesterével, Simon Károllyal.

 

2009.12.10   Krizsán András és Somogyi Győző könyve a Balaton-felvidék népi építészetéről

Múlt héten mutatták be Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában Krizsán András és Somogyi Győző a Balaton Felvidék tájba simuló népi építészete című könyvét, amely több mint 300 képet tartalmaz. A kötet segítségével az olvasó hiteles képet kaphat a térség műemlékeiről, természeti értékeiről és összetett társadalomszerkezetéről. A könyvbemutatóval egyidejűleg kiállítást is láthatott a közönség Somogyi Győző legszebb rajzaiból.

 

2009.12.08   A fürdőigazgató és a soproni úrilány naplója, Katona Csaba újabb helytörténeti könyvei

A bencés rend gondosan megőrizte a hivatalos iratokat. A Zala és Veszprém megyei és pannonhalmi levéltár anyaga kimeríthetetlen forrása a kutatóknak. Écsy László, a 19. századi fürdőigazgató naplójának 1950-es évekbeli feljegyzéseit most Katona Csaba kutató adta közre és különlegességként egy húsz éves itt nyaraló úri kisasszony Slachta Etelka naplóját 1841-ből.

 

2009.12.04   Ünnepváró karácsonyfa díszek

Pár évvel ezelőtt újra divatba jöttek a természetes anyagokból készült karácsonyfadíszek. A csillogó üveggömbök és a szaloncukrok helyett egyre többen választják a szalmából, mézeskalácsból, vagy éppen kukoricacsuhéból készült díszeket. A Balatonfüredi Örökségünk Hímzőműhely szervezésében a Kisfaludy Galériában most ilyen különleges díszekből látható kiállítás.

 

2009.11.24   Új könyv: Balatonfüred kitüntettjei

Megjelent a Balatonfüred Városért Közalapítvány újabb kötete, amelyben a város kitüntetettjeit gyűjtötte össze Zatkalik András. A Kisfaludy Galériában tartott bemutatón a szerző a közalapítvány kulturális nagykövete oklevelet vehette át.

 

2009.10.29   Töklámpás

Október 31. az angolszász kultúrkörben Helloween napja, melyhez szorosan kapcsolódik a töklámpások készítése. A hagyomány szerint ezekkel a figurákkal ijesztették el az ártó szellemeket. A töklámpás készítés hazánkban is egyre népszerűbb. Balatonfüreden a Városi Művelődési Központ szervezésében a Kisfaludy Galériában faragtak a gyerekek vicces, félelmetes figurákat.

 

2009.10.10   Kiállítás Radnóti Miklós emlékére

Radnóti Miklós emlékére rendezett kiállítást a Magyar Művészeti Műhely Társaság a Kisfaludy Galériában. A Társaság tagjai között festők, szobrászok, zeneszerzők és előadóművészek is vannak. Ami pedig összetartja őket, az a közös eszmeiség. A hit abban, hogy az alkotás nem öncélú tevékenység, hanem üzenet lélektől-lélekig.

 

2009.09.25   Kultúrterek, burgenlandi építészeti kiállítás

Különleges borospincét, lakóházakat és középületeket láthatnak az érdeklődők azon a kiállításon, amely Kultúrterek címmel nyílt a Kisfaludy Galériában. A burgenlandi építészetet bemutató fotókat október 11-éig lehet megnézni.

 

2009.09.26   Romantikus reformkor

Nyári forgatag a Balaton-parton. Így lehetne jellemezni szeptember utolsó hétvégéjét, amikor a Romantikus Reformkor című rendezvény zajlott. A három napos fesztivál rengeteg kulturális programot kínált az érdeklődőknek, amikből nem is volt hiány. Bővebb összefoglalónk következik, jöjjenek velünk egy sétára a századok közt.

 

2009.09.05   Tőzsér Árpádé lett a Quasimodo Emlékdíj

Az elmúlt 17 év során egyre ismertebb a Quasimodo költőverseny és az ehhez kapcsolódó kulturális rendezvénysorozat. Ma már képzőművészeti kiállítás, filmbemutató, prózaíró verseny is része a költészet mellett a Quasimodo napoknak. Sőt Füred több európai világvárosban, Bécsben, Moszkvában és a szicíliai Messinában is megjelenik ennek kapcsán.

 

2009.08.28   Zákonyi emléknap

Augusztus 27-én Siófokon, 28-án pedig Balatonfüreden emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából Zákonyi Ferencre, a híres helytörténész kutatóra, a Balaton szerelmesére. Zákonyi Ferenc már évtizedekkel ezelőtt felismerte, hogy a Balatonnál nem lehet csupán a fürdőkultúrára támaszkodni. A fejlődéshez elengedhetetlen a műemlékek védelme, pezsgő kulturális élet szervezése. Ő volt az aki elindította Füred szellemi városrehabilitációját.

 

2009.08.07   Kortárs művészek Európából

Két magyar, két belga és két német képzőművész munkáiból nyílt kortárs képzőművészeti kiállítás a Kisfaludy Galériában. A tárlatot a két magyar kiállító Kéri Imre és felesége Decsi Ilona Luca rendezte. Mint mondták azért hívták meg művész barátaikat Füredre, mert mindig nagy öröm a hasonló gondolatokat különféle technikákkal megjelenítő képzőművészek közös bemutatkozása.

 

2009.07.05   Kajári Gyula kiállításán

Kajári Gyula grafikusművész alkotásait láthatja a közönség augusztus elejéig a füredi Kisfaludy galériában. A kiállítás egy sorozat első darabja, ősszel több fővárosi helyszínen is bemutatják majd a képeket.

 

2009.06.19   6. Sirály nemzetközi táncfesztivál

Június 18. és 21. között rendezték Balatonfüreden a 6. Nemzetközi Sirály Táncfesztivált. A klasszikustól a hip-hop-ig rengeteg táncműfaj képviseltette magát. Újdonság volt az előző évekhez képest, hogy a társadalmi zsűri mellett szakmai zsűri is értékelt. A négynapos rendezvénysorozat alatt több, mint 800 fiatal állt színpadra.

 

2009.05.24   6. Gyermekművészeti Fesztivál

A Visegrád Fund az idén nem támogatta a Mindenkinek nyíljék virág elnevezésű gyermekművészeti fesztivált ennek ellenére ugyanolyan színes programot állítottak össze a szervezők, amit a korábbi években megszokhattunk. A Füred Játékszín Alapítvány a felvidékről és Erdélyből is hívott művészeti csoportokat.

 

2009.05.15   Zenei koncertek a Balaton 7-en

Komolyzenei koncerteket is rendeztek Balatonfüreden a Balaton7 programsorozaton belül. Az Anna Grand Hotel és Kisfaludy Galéria is házigazdája volt egy-egy zenei eseménynek. Szerdán ?Úton? címmel rendeztek koncertet, pénteken Haydn estre várták a füredi közönséget.

 

2009.05.08   A vívás története

Füreden a jövő héten rendezett veterán vívó Európa-bajnokság kapcsán vívás történeti kiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában. Németh Árpád nyugdíjas vívóedző gyűjteménye egyedülálló Európában, különösen ami a fejvédeket illeti. A legrégebbi darab azonban egy vívócipő 1787-ből, amihez egy véletlen folytán 30 euróért jutott a gyűjtő.

 

2009.04.03   Közös kiállítás

Kollektív kiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában Punk Gudrun keramikus és az Örökségünk Hímző Műhely munkáiból. A két műfaj jól kiegészíti egymást. A közös tárlat a népművészeti hagyományok megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

2009.03.20   Pálffy Károly kiállítása

Pálffy Károly a Füreden jól ismert festőművész születésnapi tárlata a Kisfaludy Galériában május 4-ig látható. Az új műveken arany, narancssárga, és természetesen a balatoni táj. A 60. életévét februárban betöltő művészt barátok, ismerősök és a Városi Vegyeskar köszöntötte a kiállítás megnyitóján.

 

2009.01.07   Krieg Ferenc kiállítása

Krieg Ferenc szombathelyi festőművész műveiből nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában. A festő sugárzó életszeretete képein is tükröződik. Mostani kiállításán a vasi táj szépségén kívül, velencei és mongóliai élményeit is bemutatja.

 

2008.11.08   Balatonfüred arculatáról

Balatonfüred az elmúlt években látványos fejlődésnek indult, több terület pl. a Görög falu, vagy az egykori hangárok helye teljesen megújult, új hotelek, sétányok, parkok jöttek létre. A megújulás természetesen egy alaposan kidolgozott koncepció alapján történik, amit egyszerűen csak úgy hívunk: Balatonfüred arculata. Mivel a fejlődés korántsem állt meg, az új városkép kialakítása mindennapi kérdés. Erről, vagyis a városi arculatról tartottak fórumot a hétvégén.

 

2008.08.02   Kéri Imre kiállításán

Kéri Imre Munkácsy-díjas festőművész és rézkarcoló mester műveiből nyílt kiállítás augusztus 2-án a Kisfaludy Galériában. A bemutatott 30 alkotás tulajdonképpen egy életműkiállítás. Kéri Imre erre az alkalomra egy 76 oldalas magyar-angol nyelvű katalógust is készített, melyet a füredi önkormányzat 470 ezer forinttal támogatta.

 

2008.07.25   Herendi porcelánok Füreden

Tradíció és megújulás címmel látható kiállítás a Kisfaludy Galériában. A nem mindennapi tárlaton a Herendi Porcelán Manufaktúra szebbnél szebb termékeit lehet megtekinteni augusztus végéig.

 

2008.07.12   Madarász Kathy Margit ruhakiállítása

Madarász Kathy Margit ruhatervező iparművész munkái bőven kimerítik azt a fogalmat amit Hungaricumnak nevezünk, -ezt mondta a Ferency Noémi-díjas művész munkáiról Dvorszky Hedvig művészettörténész. A kifejezetten magyar motívumokkal dolgozó művész különleges ruháit a Kisfaludy Galériában lehet megnézni.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT